TRIP TO MERSINGGG !


Assalamualaikumm ! Salam Ramadhan ke-6 (pagi tadi tak bangun sahur. sobsob) ok bukan nak cerita pasal tak bangun sahur. hahahaha

So, on 12nd May 2018, we finally cheched in Pulau Mersing ! My first time went to Pulau and my first time snorkelling. Wuhuu. Boleh imagine tak betapa eksaitednya seorang alfaizie haha. Boleh tahan jauh jugak Mersing ni. dari Muar pun amik masa 3 Jam something. Tiap kali trip mesti awal2 pagi gerak. This is what we call sacrifice and satisfaction. LOL. haha. Trip ladies only macam biasa. Perasaan nak mengajak kaum lelaki tu takde haha. So we focused on ladies trip only for now. haha.

Kitorang amik pakej dengan https://www.facebook.com/GOIHAT/ and masa tu guider kitorg is Bang Jali haha. Masa tu Bang Jali cover 3 group total of 36 orang. Boleh check FB page tersebut untuk tgk pakej apa yang dorg sediakan. So, let's start !

Dalam Bot. Tong biru tu penuh dengan air kotak, air mineral and buah Epal yang sejuk. HOho. NICE !

bergambar bersama Ellie !

Meeting them again after 1 year plus plus . Haha

Acah-acah Unit Tindakan Khas :D Sis tak tengok J-Revolusi tapi bila pakai life jacket hitam ni feel dia lain macam haha

With Bie and Kakyammm at the first pit stop. Water confident katanya tapi air tak dalamm haha (berlagak lagi masa ni)


Pulau Gajah. Tak sangka plak boleh jumpa Ellie kat sini haha


Pulau Penyu :D






Masa first snorkelling. Aku dah fail haha. scary seyh even pakai life jacket. Air dah la dalammm ! Masing2 takut nak turun masa fisrt stop ni. haha. Bila bie cakap ok jie trun nanti bie trun lpas paiji. so aku beranikan la diri haha. bila dah turun memang nervous amat weyh. dah tu ak tersesat sorg2 dengan tak tahu nak gerak macam mana haha. Nasib la pakcik bot tu bagi tali bawak aku gerak ke budak2 ni. Pastu dah nampak dorg pakcik bagi bola plak haha. sadis gila tapi rasa selamat haha. budak2 ni pun dok berkelompok masa tu. dok berpaut dengan yang berani hahaha.

Lepas gigih snorkelling tu, aktiviti hiking weyh haha. Bayang la basah2 tu terus gi hiking haha. Lagi rare hiking pakai selipar haha. Masing2 tak bawak kasut hiking. Dah la trail dia mencanak naik haha. Sabor je la. Alhamdulillah selamat sampai. Tak tinggi pun cuma dia mencanak haha.



enjoying the view !



Muka happy je walaupun semput haha


lawa kann? Thanks Bang Jali amik kan gambor :D



Then kitorg pi island hopping and snorkelling lagi sana sini. haha. Banyak sungguh pulau yang Sultan Johor punya. And lalu jugak kt Pulau Rawa. Seriously lawa. Katanya mat salleh je banyak kat situ sebab mahal gila accomodation kt situ. 


Mampu bergambor dengan nama je laaa haha.
Tak ingat dah ni pit stop ke berapa haha. tapi tengok laa warna air dia. lawaaaaaaa ! OH btw, Aku dah boleh snorkelling dah after pit stop first tu. Bila snorkelling kali kedua and seterusnya tu dah berani dah. hoho. dah boleh berenang2 sendirian ecehwahh haha. Syok la pandai berenang. Dah tua ni macam tak layak dah nak belajar berenang yeop. haha.


Kt sini dorang buat aksi terjun dari cliff. Bot kitorg kakyam je yang berani nak terjun. Kitorg tukang sorak je haha.

enjoying ourselves. Dayah amikkan gambar. Dia tak larat dah nak main air. Sebab sebelum tu dah main air lama. dengan hikingnya lagi. haha.





Setel main air kt situ, sambung lagi islang hopping menuju ke tempat untuk lunch. Pakej ni include lunch which are BBQ guys. Dorg sediakan nasik lauk kari ayam pastu ada lagi ayam bbq, kerang, sotong, ikan and jagung. Lepas makan nasik, ak ajak budak2 ni main air lagi. Sejenis yang tak boleh tengok air macam ni lah. Panas2 pun layan. haha. Alang2 dah burn, biar burn habis-habisan haha.





Lepas sejam camtu rehat (tak rehat pun), kitorg gerak ke next pit stop snorkelling. Bang Jali jumpa tapak sulaiman kt situ then dia bagi kitorg main before lepaskan balik ke laut. 


Day trip habis dalam pukul 5.30 ptg camtu. Pakcik bot cakap group kitorg ni la yang pantang berhenti terus terjun. walaupun masing2 dah lenguh kaki and bahu. haha. Sabar je la. All in all, trip ni sangat best bagi aku yang first timer snorkelling haha. After that, kitorg balik cari homestay. Kitorg sewa homestay kt area situ je. Memang tak larat kalau nak terus drive balik yeop. 

Sampai je homestay terus mandi solat pastu pengsan. lepas maghrib masing2 dah layu. Perut lapar pun tak dilayan wei. haha.



Selfie before check out. Awal jugak kitorg check out. Nak sarapan, nak cari sourvenir bagai and bergambar kat jeti semalam, haha. 
Best sarapan sini. pagi lagi tapi macam2 ada. and harga berpatutan. Recommended !











Habis tempat bergambar. haha. Weolls dah bergambar dulu sementara tunggu dorg cari souvenir haha. After that, konvoi balik. Jauh lagi perjalanan ni haha. Malam jugak baru sampai KL. Sekian catatan untuk trip kali ni. Next trip maybe bulan 9 pulak. Mana? Gua Tempurung kot. hahaha.

ciaooo :D

Comments

Popular posts from this blog

seMINGGU berSAMAmu~

mAAFkan kU~

TAMAN NEGARA KUALA TAHAN, PAHANG